De veilige vijf

De veilige vijf

Binnen Van Geleuken zijn we ons steeds meer gaan focussen op veiligheid. We merken dat onze medewerkers dit ook belangrijk vinden. Hun inbreng, in de vorm van drie belangrijke veiligheidsregels, hebben we omgezet naar de onderstaande “Veilige Vijf”. 

Vijf richtlijnen die duidelijk omschrijven wat er op het gebied van veiligheid precies van onze medewerkers wordt verwacht, en waar we elkaar op aanspreken. Want veilig werken doe je samen!

Je bent verantwoordelijk voor je eigen veiligheid, gezondheid, maar ook voor die van je collega’s. Door het hanteren en naleven van onze eigen Veilige Vijf kun je voorkomen dat je betrokken raakt bij een ongeval.

Het is de normaalste zaak van de wereld om te praten over veiligheid. Wat vanzelfsprekend is voor de een, is dat soms niet voor de ander. Ga daarover open en respectvol in gesprek. De Veilige Vijf geeft je daar een handvat voor, maak er gebruik van!

Ik weet wat ik doe

Ik weet wat ik moet doen voordat ik aan mijn werkzaamheden begin. Als hulpmiddel gebruik ik hiervoor de LMRA. Ik ben bekend met de materialen die ik moet verwerken en ik weet hoe ik met het materieel om moet gaan. Ik voer geen taken uit waar ik niet voor gekwalificeerd ben of waar niet bekwaam in ben. Ik ben bekend met de risico’s en locatie specifieke omstandigheden die bij het uitvoeren van mijn taak horen. Ook ben ik gefocust op mijn werk en neem daar verantwoordelijkheid voor.

Kortom: Ik weet wat ik  doe, kan en mag.

Ik werk met de juiste middelen

Voor de uitvoering van mijn werk gebruik ik materiaal wat voor de klus geschikt is. Ik gebruik het materieel op de juiste wijze en alleen voor het werk waar het voor bedoeld is. Het materieel wat ik gebruik is gekeurd, daarnaast weet ik hoe ik dit veilig kan gebruiken. Ik weet wanneer en hoe ik PBM’s (persoonlijke beschermingsmiddelen) moet gebruiken.

We spreken elkaar aan

Ik help mijn collega’s om veilig te kunnen werken en spreek ze aan op onveilig gedrag. Ik accepteer het als ik er zelf op word aangesproken. Dit gebeurt rechtstreeks en op een rustige, open en eerlijke manier.

Aan het einde van de rit willen we samen beter worden. Om te kunnen leren van elkaar moeten we onze fouten of onveilige situaties melden. Hierdoor maak je de werkplek van jou en je collega's nog velliger. 

Ik communiceer

Communiceren doe je samen. Voorafgaand aan een project zorg ik er met mijn team voor dat we weten wat we moeten doen. Ik ben op de hoogte van de afspraken die zijn gemaakt en kom ze ook na. Voor aanvang van de werkzaamheden praten we de werkzaamheden door, met als doel om de werkzaamheden in één keer veilig en goed uit te voeren (LMRA). Dit doe ik in samenspraak met mijn collega’s, leidinggevende en opdrachtgever. We kijken vooruit en geven wijzigingen en bestellingen tijdig door aan de betrokkenen.

Ik zorg voor een veilige werkplek

Een opgeruimde werkplek is een veilige werkplek. Het zorgt voor overzicht en toegankelijkheid. Ik zorg ervoor dat ik en mijn collega’s gebruik kunnen maken van een veilige werkplek. Voor het einde van de werkdag zorg ik er voor dat mijn gereedschap schoon en goed functionerend terug op zijn plek ligt. Na het werk zorg ik ervoor dat ik met mijn collega’s de werkplek netjes en veilig achter laat. Dit geldt ook voor de container, keet en mijn voertuig.

Tijdens mijn werk heb ik focus en laat ik me niet afleiden. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Daarom gebruik ik bijvoorbeeld mijn telefoon alleen wanneer het nodig is en op een veilige plek. Ook een goede collegiale sfeer draagt bij aan een veilige werkplek. Want veilig zijn en je veilig voelen, kunnen twee verschillende dingen zijn. We tonen respect naar elkaar, zijn integer en  accepteren geen discriminatie, pesten, negeren of (seksuele) intimidatie.


Vacatures

Electra

Van Geleuken Energie en Water

Water

Gas

Montage

Van Geleuken Energie en Water

Top